Stát zveřejnil další tisíce jmen agentů bývalé StB

ňMinisterstvo vnitra slibovalo, že doplní ve zveřejněných seznamech spolupracovníků StB chybějící jména. Ačkoli nyní na webových stránkách ministerstva přibylo přes devět tisíc lidí, přesto podle badatele Radka Schovánka mnozí další stále chybějí. "Podle mého odhadu v seznamech není přibližně 20 tisíc lidí, kteří by tam být měli. Mezi těmi, kteří v nich stále nejsou, je například Rossemary Kavanová, matka bývalého ministra zahraničí, nebo Dušan Rovenský. Ten pracoval jako tajemník komise ÚV KSČ pro otázky boje s antikomunismem," vypočítává chybějící jména badatel.

Na chyby upozornily noviny

Ministerstvo vnitra totiž doplnilo seznamy pouze o registry karlovarských a jáchymovských spolupracovníků SNB, a to teprve tehdy, když na jejich absenci upozornila média. Z ostatních krajů se na seznamu ocitlo jen necelých dvacet jmen. Na otázku, proč tomu tak je, včera nedokázala tisková mluvčí ministerstva Marie Masaříková odpovědět a šéfové příslušných odborů byli na služebních cestách.

"Z původních seznamů zároveň ubyla jména patnácti lidí, kteří v nich být neměli," řekl agentuře ČTK zástupce ředitele odboru archivní a spisové služby vnitra Pavel Brunnhofer. "Moc mě to mrzí. My jsme těm lidem poslali omluvné dopisy a v aktualizaci se objevuje, že tam nepatří," komentoval pochybení Brunnhofer.

Úřední nepořádek

O příčině opětovného "opomenutí" několika desítek tisíc jmen badatel Radek Schovánek nemá žádné pochybnosti. "Úředníci v tom mají obrovský nepořádek. Když jim nějaké jméno jen trochu neladí, ani se nenamáhají ověřit, jestli třeba nejde o překlep. A to i ve známých a dávno prokázaných případech," řekl Schovánek. Přitom třeba Dušan Rovenský byl před zrušením okresních úřadů přednostou pro Prahu-západ. "Na takovou funkci je přece zapotřebí mít lustrační osvědčení. Jak je možné, že ho Rovenský měl?" ptá se badatel Schovánek. Na tuto, ale ani na další otázky Rovenský neodpověděl. Vzkázal po svém podřízeném, že zrovna nemá čas, a odjel z kanceláře. Stále pracuje na Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, což je nástupce okresního úřadu.

Už dříve však úředníci ministerstva vnitra tvrdili: Chybějící jména spolupracovníků StB nejsou záměr. "Jsou to jen administrativní nedostatky, které budeme postupně opravovat. Každé jméno, na které někdo upozorní a které v seznamech chybí, znovu zkontrolujeme," řekl už dříve Pavel Brunnhofer z archivní služby ministerstva vnitra.

IVANA DUBNOVÁ

obsah | Česká republika