CzechTek může skončit ve Štrasburku

Liga lidských práv, na kterou se obracejí účastníci CzechTeku, zatím eviduje tři zraněné a celkem více než deset případu, kdy účastníci CzechTeku utrpěli škody. Zatím však případy prošetřuje, aby mohla rozhodnout, které se budou řešit trestně a které v občanskoprávních sporech. Některé mohou skončit až u Evropského soudu pro lidská práva Štrasburku.

Jde především o tři zraněné, ale evidováno je i poškození automobilu, jemuž byla vymlácena okna tonfou, a o zabavené soundsystémy, které nemohou majitelé využívat. Liga však upozorňuje, že případy je nutné dobře doložit a že proces domáhání se práva bývá obtížný a zdlouhavý, protože Inspekce ministra vnitra většinou stížnosti odloží, a pak je nutné se obracet na ústavní soud. A až když ten případ zamítne, je možné jít do Štrasburku. <> Jedním ze zraněných je D. Z., který má naštípnuté žebro, šest stehů na hlavě a pohmožděnou ruku. Novinkám sdělil, že napaden byl jen pár minut poté, co na louku přijel a snažil se najít kamarády. Připletl se mezi postupující rojnici těžkooděnců a byl zmlácen. "Povalili mě na zem a zbili.Odvedli mě do stanu, kde jsem měl být ošetřen, ale podařilo se mi utéct, odpoledne nás ještě nikdo nehlídal."

Ošetřovali policisty bez viditelných zranění

Kamarádi, mezi nimiž byl i Borek Holeček, ho zakrváceného odvezli do nemocnice, kde byl ošetřen. Když čekali, viděli jak byli ošetřováni policisté.

"Přestože oba těžkooděnci přišli po svých a nebylo na nich vidět žádné zranění, jednoho odvezli na vozíku a skončil na JIPce," uvedl Holeček pro Novinky a sdělil, že má i číslo jednoho z policistů. Podle něho jsou policisté natolik dobře chráněni, že jen těžko mohli utrpět vážnější zranění. Těmito slovy reagoval na skutečnost, že policie udává stále více zraněných na své straně.

Pochybuje také o tom, že cílem policistů bylo zabránit technoparty. To by prý museli jednat jinak a nenechat lidi na louku normálně přijít. "Před zásahem jsem několikrát na louku přišel o odešel z ní. V pátek na ni pěší normálně pouštěli," uvedl Holeček.

Upozornil také, že stany, které využívali později policisté, byly na přilehlém pozemku postaveny ještě dříve, než tam přijeli účastníci akce. Domnívá se, že cílem policie bylo zmlátit technaře.

Tipování vhodného prostoru se odkládalo

To si myslí i aktivista Stanislav Penc, který je přesvědčen, že zásah byl politicky motivovaný: "Technaři vypadali jako lehký terč."

Dokládá to tím, že loňský návrh vytipovat pro CzechTek vhodný prostor zapadl. "Minulou středu jsem dostal z ministerstva vnitra dopis, v němž mi píší, ať se obrátím na paní, které však ještě byla týden na dovolené." To znamená, že o prostoru by se jednalo až po uskutečnění CzechTeku, říká Penc.

Také by se podle něj měla prošetřil role BIS v případu, protože podle Pence měl premiér Paroubek chybné informace o tom, že jde o "mezinárodní spiknutí anarchistů". Upozorňuje přitom na provázanost Bublana s tajnými službami. Jeho jednání okomentoval slovy: "Nechápu, že podepsal Chartu 77."

Ministr Bublan odmítl tvrzení aktivisty Stanislava Pence, že se činností účastníků technoparty zabývá protiextremistické oddělení.

Plesky si stěžuje, že policie říkala nepravdy

Podivné jednání policie potvrzují i slova jednatele firmy Ital Invest Constantina Pleskyho, které pozemky patří. Vyvracel několik tvrzení policie, které označil "ne za lži, ale nepravdy". "Nikdy jsem neupřesnil počet osob, které měly na pozemku být a nikdy jsem neodvolal smlouvu," sdělil.

Zopakoval, že přímo na jeho pozemek o rozloze 134 tisíc metrů čtverečních vede příjezdová cesta s asfaltovým povrchem, jejíž část je jako věcné břemeno na pozemku. Vadilo mu také, že tachovský policejní ředitel Kníže uváděl, že loni způsobili účastníci CzechTeku na louce u Boněnova škody za půldruhého miliónu.

I tento pozemek je spojen s Pleskyho jménem, ale patří jiné firmě Agro Kraun, kterou také zastupuje. "V této výši jsem škodu loni skutečně vyčíslil,. Ale policie to odmítla, jako přehnané," dodal Plesky.

NOVINKY

obsah | Česká republika