Nadpis ČT vybrala od neplatičů 131 milionů

Akce proti neplatičům se České televizi celkem vyplatila. Podařilo se jí od koncesionářů, kteří neplatili poplatky, vybrat 131 milionů korun. Nedoplatky uhradilo 238 tisíc lidí z celkového počtu asi 550.000 zaslaných výzev na zaplacení dluhů.

Televize vybrala 93 milionů od neplatičů a dalších 38 milionů od nových poplatníků, kterých se přihlásilo do září přes 74.000. ČT chce zároveň zrušit smlouvu se společností BSP Lawyer Partners o prodeji pohledávek televize u lidí, kteří neplatili koncesionářské poplatky. Důvodem je podle ředitele ČT Jiřího Janečka novela zákona o poplatcích, která začala platit 1. října.

"Novela zavádí nové instituty, které nám znemožňují pokračovat ve spolupráci s touto firmou. ČT musí zvolit jinou strategii," vysvětlil Janeček. ČT zřídí nový samostatný útvar, který se bude vybíráním poplatků zabývat. Televize připravuje výběrové řízení na společnost, která by měla vyhledávat neevidované, zejména právnické osoby, jež v současnosti poplatky neplatí.

Proti výzvám k zaplacení dluhu, které ČT začala rozesílat v květnu, přišlo 2124 námitek. Podle údajů televize jich 1111 bylo plně oprávněných, 327 částečně oprávněných a 634 neoprávněných. Celkem 52 námitek bylo oprávněných na základě chyby České pošty.

Nový zákon zavádí dvě změny. Zvyšuje poplatky za televizi a rozhlas a nově definuje, kdo je povinen je platit. Za televizní přijímač zaplatí koncesionář měsíčně namísto 75 korun rovnou stovku. Poplatek za rozhlas jednorázově stoupl na 45 z 37 korun. Do roku 2008 poplatek za televizi vzroste na 135 korun. Na druhou stranu postupně zmizí z programu ČT téměř veškerá reklama. Platit musí každá domácnost, která odebírá elektrický proud. Doposud platil jen ten, kdo televizní příjímač přihlásil. Poplatkům se vyhne jen ten, kdo podepíše místopřísežné prohlášení, že nevlastní televizi.

Podle údajů statistického úřadu bylo v roce 2001 v ČR 3,83 milionu trvale obydlených bytů a domů. ČT nyní podle jejích informací registruje 3,14 milionů domácností, které poplatky platí, Český rozhlas jich eviduje zhruba o půl milionu méně. Nyní porovnají své databáze plátců poplatků s databázemi domácností připojených na elektrický proud.

Televize i rozhlas vycházejí například z databází společností ČEZ, EON, PRE a další. Rozhlas tak podle něj eviduje 1,2 milionu potencionálních neevidovaných poplatníků.

ČTK

obsah | Česká republika