ČT chce digitálně vysílat od začátku října

Česká televize chce spustit řádné digitální pozemní vysílání od počátku října tohoto roku. Na dnešním jednání Rady ČT to uvedl ředitel techniky České televize Rudolf Pop. ČT by v ostrém a nikoli zkušebním režimu jako dosud ráda vysílala všechny tři své programy, tedy i zpravodajský kanál ČT24. Digitální pozemní vysílání je v České republice zatím ve stadiu zkušebního provozu.

Povolení vysílat v regulérním režimu dostala ČT od Českého telekomunikačního úřadu v červenci s tím, že tak musí učinit do půlroku. O povolení zažádala ČT loni v listopadu, tedy v době, kdy provozovala pouze dva programy ČT1 a ČT2. "Už jsme požádali o rozšíření pro program třetí, uvidíme, zda do té doby (do října) nám bude vyhověno," poznamenal Pop v souvislosti s novým programem ČT24, který televize začala vysílat přes kabelové sítě a satelit na počátku května.

Současné zkušební digitální vysílání se týká zejména Prahy a okolí, nicméně ČT by ráda v první polovině příštího roku spustila své programy v digitální síti i v Ostravě a Brně. "Kdyby bylo vše splněno, je možné dosáhnout v polovině příštího roku 35procentního zásahu obyvatelstva digitálním terestrickým signálem tří našich programů," uvedl ředitel techniky.

Digitální pozemní vysílání má v budoucnu zcela nahradit současné analogové, což mimo jiné umožní v první fázi vyslat do éteru až 24 celoplošných televizních programů na rozdíl od současných čtyř. V sítích budou k naladění i rozhlasové stanice.

Digitální TV vysílání nabídne lidem mnohem lepší obraz či doplňkové služby; pro příjem digitálního vysílání je nutný takzvaný set-top box, jehož cena začíná zhruba na dvou tisících korunách.

V současné době existují tři zkušební digitální sítě, takzvané multiplexy. Jedna síť je vyhrazena pro Českou televizi a Český rozhlas, pro další dvě sítě vyhlásila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání loni v listopadu licenční řízení, které zatím neskončilo. O podobě digitálního vysílání rozhodne i novela vysílacího zákona, o níž v současné době jedná sněmovna.

ČTK

obsah | Česká republika