Česká televize si vysloužila žalobu kvůli ČT24

Firma Region Media, která provozuje parlamentní kanál 24cz, zažalovala Českou televizi. Protestuje proti podobnému názvu a logu zpravodajské stanice ČT24. Požaduje po soudu předběžné opatření, které by veřejnoprávní televizi zakázalo užívat ochrannou známku, logo či označení ČT24.

Provozovatel parlamentní televize pohrozil poprvé žalobou už letos v dubnu. Nelíbil se mu ani stejný název pořadů Studio 24.

"Cítíme se poškozeni, protože dochází k opakovaným případům záměny a mylné identifikace obou televizí," prohlásil generální ředitel 24cz Jan Fulín.

"Přes veškerou snahu naší společnosti však k dnešnímu dni nedošlo ze strany České televize k jedinému vstřícnému kroku, jak vzniklou situaci smírčím způsobem řešit," dodal.

Podle něj jeho televize běží o několik měsíců déle, než zpravodajský kanál veřejnoprávního média. ČT24 prý proto porušuje práva k ochranné známce a logu 24cz.

"Společnost Region Media s.r.o. požaduje, aby příslušný soud vydal i prozatímní rozhodnutí, které České televizi s okamžitou účinností od vydání soudního rozhodnutí o předběžném opatření zakáže v rámci svého vlastního televizního vysílání užívat ochrannou známku, logo či označení ČT24," stojí v prohlášení.

ČT žalobu nechápe

"Česká televize kroku společnosti Region Media nerozumí a nemá o něm ani bližší informace," řekl mluvčí veřejnoprávní televize Martin Krafl. "Není ani zřejmé, proč tato společnost podává žalobu až po 7 měsících vysílání ČT24, navíc k nepříslušnému soudu," dodal.

Za žalobou podle něj stojí "pokus dosáhnout vydání předběžného opatření, které by zkomplikovalo úspěšný projekt České televize nacházející si stále nové diváky". Doplnil, že Česká televize je vlastníkem ochranných známek na název i grafickou podobu zpravodajského kanálu.

"Pouze na základě shodného použití této číslovky nelze dovozovat zásah do práva k jiné ochranné známce," upozornil Krafl.

iDNES

obsah | Česká republika