Poslanci soc. dem. jasně pro Sokola

Vedení ČSSD včera dosáhlo svého cíle. Poslanci soc. dem. se po více než dvouhodinové debatě, v níž diskutovali s Janem Sokolem, jednomyslně usnesli, že tento vysokoškolský pedagog bude kandidátem soc. dem. i celé vládní koalice v souboji s Václavem Klausem o Hrad.

Ze 70členného klubu se hlasování zúčastnilo 63 lidí. "Já si myslím, že Jan Sokol v tajné volbě zvítězí," řekl na tiskové konferenci šéf ČSSD Vladimír Špidla poté, co uvedl, že všichni přítomní poslanci se ztotožnili se sobotním předsednictvem soc. dem., které podpořilo Sokola jako kandidáta vládní koalice. Předseda poslanců soc. dem. Milan Urban sdělil, že do konce týdne bude předložena Sokolova společná nominace. Špidla však odmítl odhadnout, kolik poslanců ČSSD ji nakonec podepíše: "Klíčové je usnesení poslaneckého klubu. Samozřejmě že mohou vzniknout různé technické okolnosti, kdy někteří poslanci jsou v zahraničí apod." Proti Sokolovi se vyslovil na klubu Robert Kopecký, který ještě před hlasováním odešel ze zdravotních důvodů. Klubu se nezúčastnil také Jozef Kubinyi.

Právu ještě před jednáním řekl, že se předem omluvil kvůli dlouhodobě plánované akci na ministerstvu zdravotnictví. Kubinyi dodal, že nejde o žádný truc, nicméně své rozhodnutí nezúčastnit se jakékoli další nepřímé volby nemění.

"Bylo to na tělo, ale mám šanci"

Sokol řekl, že debata byla velmi otevřená. "Místy dost na tělo, líbila se mi a ten výsledek mě těší. Myslím, že je pro mě dostatečný," dodal. Uvedl, že se chystá navštívit všechny poslanecké a senátorské kluby. Svůj vztah k odsunu Němců Sokol podle svých slov již vysvětlil dostatečně. Jiná témata otázek podle něj byla sociální politika, jeho představy o fungování prezidenta, vztah k Ústavnímu soudu, školné, potraty, restituce šlechtického majetku.

"Žádnou otázku jsem nevnímal, že by byla proti mně," dodal Sokol. Podle účastníka zasedání Sokol měl k otázce potratů říct, že společnost se má vést tak, aby k nim nedocházelo. Údajně také pověděl, že tento problém zažil v rodině a bylo to údajně velmi nepříjemné. Senátor Richard Falbr novinářům řekl, že Sokol "dobře vystoupil k sudetským Němcům". Otázku Sokolova vysokoškolského diplomu podle Falbra na klubu vysvětlil senátor prof. František Mezihorák tak, že Sokol nemohl studovat za totality. Někteří publicisté blízcí ODS v minulých dnech rozesílali texty, podle nichž Sokol dokončil studium po listopadu 1989 podezřelým způsobem. Sokol už dříve řekl, že tuto pomluvu vyvrátil již před deseti lety a titul profesora získal řádně.

"Mohou si to ověřit na ministerstvu školství nebo na rektorátu UK," reagoval včera. Čtyři ze sedmi chybějících poslanců ČSSD byli včera omluveni kvůli zahraničním cestám či nemoci, například předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek má chřipku, Jan Kavan zase podle ČTK nemohl přijet do Prahy z USA, kde jej zablokovala sněhová kalamita. Chyběl i ministr Jaroslav Tvrdík.

ALEXANDR MITROFANOV, PRÁVO

obsah | Česká republika