Češi mohou vést EU už v roce 2006

ČR v čele unie. Návrh britského ministra zahraničí Jacka Strawa s českým předsednictvím počítá už od roku 2006. Unii by Češi vedli společně se Španěly, Iry a Estonci.

Mezi mnoha návrhy pro budoucí uspořádání Evropské unie totiž vítězí britská varianta, která počítá s "týmovým předsednictvím" čtyř zemí, jejichž složení by se měnilo (rotovalo) vždy po roce v radách EU a po dvou a půl letech ve funkcích předsedy EU a ministra zahraničí.

Britský ministr zahraničí Jack Straw svému českému protějšku Cyrilu Svobodovi minulý pátek v Londýně dokonce předložil model, který počítá s tím, že Česko bude předsedat EU hned od roku 2006, kdy nejspíš začne platit nová evropská ústava. Spolu s Čechy by hned od počátku reformovanou unii mohli vést Španělé, Irové a Estonci. Zástupci České republiky by se znovu do vedení evropských orgánů dostali až v letech 2018 - 2019. Předběžný návrh přepokládá, že by to mohlo být například ve společnosti Britů, Nizozemců a Malťanů.

Podle vicepremiéra Svobody má britský návrh podporu po celé Evropě. Staví se za něj všechny kandidátské země a menší země patnáctky spolu se Španěly a Brity. Proti jsou především Francouzi a Němci. "Předsednictví bude vznikat podle principu, kdy v EU bude společně předsedat zástupce člena staré patnáctky a nové členské země, zástupce velkého a malého státu. To je hlavní argument proti tomu, že v Evropě nevzniká žádný stát, natož superstát," řekl LN Cyril Svoboda v narážce na varování stínového ministra zahraničí Jana Zahradila (ODS). Ten před vznikem superstátu varuje a žádá kvůli vznikající ústavní smlouvě druhé evropské referendum.

Britský model například navrhuje, aby v prvním roce vedli Češi radu pro ekonomické záležitosti a radu pro hospodářskou soutěž (v radách zasedají příslušní ministři členských zemí). Ve druhém roce skupinového předsednictví by se pak prostřídali s Estonci a řídili třeba radu pro zaměstnanost a zdraví a radu pro vzdělání.

Shoda podle Cyrila Svobody ale zatím nepanuje v tom, kdo bude obsazovat nově vzniklé funkce evropského "prezidenta" a ministra zahraničí. Zda oba budou pocházet ze skupiny čtyř předsedajících zemí, anebo ze zemí mimo předsednictví, zatím není jisté.

Britové navrhují, aby nevznikala funkce prezidenta, ale předsedy, který by neměl k dispozici vlastní administrativu a nebyl by ani oficiálním představitelem žádného státu. Svůj post by zastával na "plný úvazek". "Určitě se zvyšuje šance, že Čech zasedne v nejvyšších orgánech unie. Doposud to vypadalo tak, že ať navrhneme kohokoli, nejtalentovanější nakonec bude stejně vždycky Němec, protože Němci mají nejvíc hlasů," míní Cyril Svoboda. Britské návrhy se netýkají uspořádání v Evropské komisi, ale i v tomto bodě před klíčovým summitem v Soluni vzniká shoda. V komisi by měl mít každý členský stát rovné zastoupení až do roku 2009. Po tomto datu by nadále všichni nominovali své komisaře, z nichž by pouze 15 bylo členy užšího kolegia s hlasovacím právem.

TOMÁŠ MENSCHIK

obsah | Česká republika