ČR chce pomoci Chile asi 11 milióny korun

Z české rozvojové pomoci by mělo jít asi 11 miliónů korun na obnovu chilského národního parku Torres del Paine, jehož část lehla v únoru popelem vinou turisty Jiřího Šmitáka z ČR. Po návratu z Latinské Ameriky to ve středu řekl státní tajemník ministerstva zahraničí Vladimír Zavázal.

"Šlo by o částku v řádu půl miliónu dolarů rozloženou do tří let, ale to je velmi hrubý odhad," upřesnil Zavázal na otázku Práva. Jde asi o osminu z předběžných celkových nákladů na obnovu parku odhadovaných na 4 milióny dolarů (92 mil. Kč), jak ji uvádějí chilská média.

"Nezaregistrovali jsme ani jeden špatný ohlas. Chilané naopak ocenili, že pan Šmiták neutekl a pomáhal hasit. Ocenili i postoj ČR a s mimořádným ohlasem uvítali, že Český svaz ochránců přírody vyhlásil pro Chile sbírku," dodal.

Škody nejsou podle Zavázala katastrofální, chráněného lesa bylo spáleno asi dva a půl tisíce hektarů, zbytek jsou pastviny. Podle chilských expertů bude stačit k obnově těchto porostů rekultivace zhruba tisíce hektarů.

Nevyjasněný zůstává postoj IUCN (Mezinárodní unie ochrany přírody): podle ní patří les do kategorie, v níž jsou veškeré umělé zásahy zakázány. "Možná bude dosaženo výjimky, která umožní alespoň na místě ochránit přirozeně se obnovující semenáčky," dodal s tím, že v oblasti jsou naneštěstí přemnoženy chráněné lamy guanaco, které stromky nadmíru poškozovaly už před požárem.

ČR nyní čeká na dokument chilské vlády s vyčíslením škod a s opatřeními k obnově parku do původního stavu - měl by být hotov 15. dubna. "Koncem měsíce do Chile vyjede buď ministr Cyril Svoboda nebo některý z náměstků, takže by mohl na místě upřesnit český příspěvek," řekl Zavázal dále s tím, že vedle účasti expertů z brněnské Mendelovy univerzity je ve hře nabídka na široký segment od školkování až po těžkou lesní techniku. "Využijeme českého experta Munčovského, jenž tam působí v německé agentuře a je i členem chilské komise. A nejraději bychom to realizovali přes OECD nebo Unii, aby prostředky byly využity co nejefektivněji," vysvětlil.

(aa), PRÁVO

obsah | Česká republika