Česko je 34. nejbohatší země světa

Vlastně si nemáme moc na co stěžovat - Česká republika je 34. nejbohatší zemí světa v žebříčku 176 zemí, který sestavil Mezinárodní měnový fond. Jako kritérium použili statistici hrubý národní produkt na obyvatele a také to, co si člověk může za vydělané peníze koupit.

Takoví Slováci nebo Maďaři jsou na tom ve srovnání s Čechy o něco hůř. Na druhé straně se Česko, kde na průměrného obyvatele připadá HDP ve výši 20 577 dolarů, nemůže ani zdaleka srovnávat s prvním Lucemburskem, druhou Rovníkovou Guineou (trochu nečekanou příčku zajistila této zemi s relativně málo obyvateli ropa) či Spojenými státy, které jsou na třetím místě.

Dokonce i výsledek Irska, pátého v pořadí, je v porovnání s Českem dvojnásobný. Na konci žebříčku figurují především africké země: Malawi, Kongo, Tanzanie, ale také například Jemen.

Nejchudší Malawi má HDP na hlavu pouhých 619 dolarů, tedy jen asi setinu toho, čeho dosahuje první Lucembursko. Tam na jednoho obyvatele připadá přes 70 tisíc dolarů hrubého domácího produktu.

Mezinárodní měnový fond včera také zveřejnil čerstvou prognózu, která počítá s tím, že světová ekonomika by měla v letošním roce zrychlit svůj růst. A to přesto, že loni ji poškodily přírodní katastrofy a ohrožuje ji i drahá ropa.

(bič), MF DNES

obsah | Česká republika