Cizince lákají byty v Česku

Pořídit si rodinný dům anebo byt v České republice láká stále více cizinců. Se vstupem země do Evropské unie se totiž pro její obyvatele zjednodušila pravidla, jak si vzít v tuzemsku na bydlení úvěr a jím pak koupi financovat. Hypoteční banky hlásí rostoucí zájem cizinců, především Slováků. Stoupají i objemy půjčených peněz.

I přesto, že banky poskytly úvěry za stamiliony až miliardy korun, jsou podle nich hypotéky pro cizince spíše okrajovou záležitostí. "Za první pololetí roku odhadujeme objem těchto úvěrů v řádu několika set milionů korun. Jedná se zhruba ale jen o pět procent celkového objemu poskytnutých hypoték," říká Kristýna Havligerová z České spořitelny.

I přesto se zvyšuje počet případů, kdy občané států Evropské unie o hypotéku v Česku žádají. "Obecně lze konstatovat, že za poslední roky roste zájem cizinců v řádu třiceti procent ročně," sdělila mluvčí HVB Bank Petra Kopecká. Výrazně vyšší je také suma, kterou si cizinci na pořízení bydlení půjčují. "Průměrná výše hypotéky u cizince je asi 3,8 milionu korun. Nejčastější hypotéka v Praze se pohybuje okolo 1,6 milionu," upozorňuje mluvčí Živnobanky Ivo Polišenský.

Vyšší poptávka cizinců s cenami nemovitostí nezahýbá

Občané unie, kteří si v Česku chtějí pořídit nemovitost, nemusí mít v tuzemsku na základě novely devizového zákona ani trvalý pobyt. "V minulosti investovali cizinci do českých nemovitostí prostřednictvím speciálně založených firem. Nyní přibývá případů, kdy se jedná o fyzické osoby," upřesňuje Ivo Polišenský. Vyšší zájem o koupi nemovitostí mezi cizinci, zhruba o tři až pět procent ve srovnání s předchozím obdobím, potvrzuje i ředitelka realitní kanceláře Palladium reality Iva Cikánková.

Banky se také shodují, že nejvíce uchazečů o hypotéku v Česku pochází ze Slovenska. "Mnoho slovenských občanů se stěhuje do Česka za prací, takže zde řeší i bydlení," souhlasí David Sahula z Hypoteční banky. Dalšími adepty o úvěry jsou pak Němci, Britové anebo Italové. Největší zájem je podle zkušeností bank o byty v novostavbách v hlavním městě, část směřuje i do Středočeského kraje.

Důvodem zájmu cizinců je podle expertů především to, že začali Českou republiku chápat jako standardní součást Evropy a nebojí se zde investovat. Česko je podle Polišenského atraktivní a nabízí ve srovnání s jinými metropolemi střední a východní Evropy zajímavější projekty.

Odborníci soudí, že vyšší poptávka po koupích nemovitostí z řad cizích státních příslušníků cenami na trhu příliš nezahýbá. I když Iva Cikánková z Palladium reality říká, že větší nárůst zájmu o pořízení bydlení je možné očekávat v následujících pěti až sedmi letech. "Ale nedomnívám se, že by se i v takovém případě zájem cizinců promítl do cen. Půjde o postupný, nikoli skokový zájem," doplnila Cikánková. Podle ní by však byla jiná situace, kdyby kolem očekávaného zájmu vznikla stejná bublina jako před vstupem do Evropské unie. Pak se dá nárůst cen ovšem jen těžko odhadnout. "Nicméně šlo by jen o krátkodobý efekt: bublina by splaskla stejně jako po vstupu do EU," uzavírá.

HANA MÁŠOVÁ

obsah | Česká republika