V ČR ročně vzniká asi sto cestovek

České cestovní kanceláře mají v současné době marži kolem 17 procent. Zahraniční cestovky ji přitom mají o dost nižší. I přes neustálé obavy o současnou a budoucí situaci cestovního ruchu je v Česku stále dost zájemců, kteří si chtějí zkusit v této oblasti podnikat.

Nově tak v Česku vzniká kolem stovky cestovních kanceláří ročně. Jde však většinou o malé touroperátory. ˝V minulém roce vzniklo 100 nových cestovních kanceláří. Letos zatím 32 subjektů požádalo o licenci,˝ uvedla Blažena Křížová, ředitelka odboru cestovního ruchu ministerstva pro místní rozvoj.

České cestovky mají stále vysoké marže

Jednou z motivací nových podnikatelů v cestovním ruchu jsou stále poměrně vysoké marže českých cestovních kanceláří. Zahraniční touroperátoři se snaží pod tíhou konkurence své marže minimalizovat a někdy se jim stane, že dráže nakupují a levněji prodávají. Tuzemské cestovky se k tomu příliš nemají.

˝V České republice mají cestovky stále vysokou marži, kolem 17 až 20 procent, zatímco například německá CK TUI měla loni zápornou marži 0,6 procent,˝ poznamenal Jaromír Beránek z agentury Mag Consulting, která se zabývá cestovním ruchem. Vysoké marže českých cestovek by mohly klesnout s příchodem zahraničních touroperátorů na tuzemský trh.

To je však reálné spíše příští rok, až se evropský cestovní ruch vzpamatuje z dopadů války a německé recese. Na domácím trhu cestovních kanceláří nyní podniká celkem 1166 společností, které v minulém roce vyvezly kolem 1,2 milionu turistů do zahraničí. ˝Počet cestovních kanceláří, které aktivně podnikají, se však oproti roku 2000 snížil asi o čtvrtinu,˝ upozornil Beránek. Z toho plyne i poměrně značná koncentrace trhu.

Zájezd u největších cestovek si koupilo půl miliónu lidí

S první desítkou největších cestovek strávilo loni svou dovolenou kolem půl milionu Čechů. Naopak podíl cestovních kanceláří na zajišťování příjezdového cestovního ruchu se snižuje. To znamená, že do Česka přijíždějí cizinci spíše na vlastní pěst nebo se zahraniční cestovkou. Prostřednictvím domácích touroperátorů ročně přijíždí zhruba 800 tisíc turistů, zatímco v roce 2000 to bylo 860 tisíc a v roce 1999 přes milion osob.

Od roku 2000, kdy v Česku začal platit zákon o cestovním ruchu, který značně zpřísnil podnikání v cestovním ruchu, ukončilo svou činnost asi 150 cestovek, z toho 55 na vlastní žádost. Většina však přestala podnikat kvůli tomu, že neplatily nebo neobnovily pojištění proti úpadku cestovní kanceláře. To musí mít v současné době sjednáno každý organizátor zájezdů a jsou tak chráněni klienti, aby se v případě finančních potíží jejich cestovky vrátili bez potíží z dovolené domů. ˝Od doby trvání zákona o cestovním ruchu zaniklo asi 13 procent CK a šest procent vzniklo nových,˝ sdělil Beránek.

Ministerstvo pro místní rozvoj nyní připravuje novelizaci tohoto zákona. Cestovní kanceláře by měly mít možnost kromě pojištění proti úpadku využít také bankovní garance. V případě změny zákona se kanceláře shodly na tom, že by volily tu z variant, která by pro ně byla nejvýhodnější.

JITKA ZNAMENÁČKOVÁ, LIDOVÉ NOVINY

obsah | Česká republika