O české zboží je zájem. I na Vánoce

Santa Claus, Weihnachtsmann i děda Mráz běžně nakupují v Česku. Přesvědčí se o tom už za dva týdny stovky dětí v Americe, Evropě či v Austrálii.

Výrobci tradičních českých hraček, vánočních ozdob, ale i prádla, skla a keramiky - tedy typických vánočních dárků - se stále dobře drží na zahraničních trzích.

Třeba plechová auta a traktory na klíček, které už padesát let stále stejně dělá malé východočeské výrobní družstvo Kovap, s úspěchem konkurují nejmodernějším elektronickým hračkám v obchodech v Americe, v západní Evropě či v Japonsku.

Modely svých traktorů na klíček si u Kovapu nedávno objednala dokonce i známá americká firma na zemědělské stroje John Deer nebo automobilka Porsche, která traktory vyráběla do roku 1963.

V Irsku jen česko-irská firma EcoToys prodává hračky čtyř desítek českých výrobců. České vánoční ozdoby jdou na odbyt v Evropě, USA i v Austrálii. Pokud angličtí tatínkové ve svých vánočních balíčcích objeví ponožky, může na nich být visačka Elite Varnsdorf. Firmě i přes drtivý nápor čínských exportérů stoupne letos na britském trhu prodej o sedm procent.

"A příští rok se nám tam rýsuje dokonce ještě další růst," říká obchodní ředitelka Radka Soukalová. Výrobci tradičního vánočního zboží potvrzují údaje, jež včera zveřejnili statistici: českým exportérům se daří.

Vývoz táhne ekonomiku

Bilance zahraničního obchodu za říjen skončila přebytkem 1,8 miliardy korun, což je o tři a půl miliardy víc než za stejný měsíc loni.

V říjnu jde o vůbec první kladné číslo za celou patnáctiletou historii samostatného Česka. A ekonomové předpokládají, že i za celý rok skončí obchod s rekordním přebytkem kolem padesáti miliard korun. Kladná čísla zahraničního obchodu jsou o to cennější, že kvůli zdražování ropy a plynu roste objem dovozů do republiky.

"Dovoz zvyšují drahé suroviny, ale protože pomalu roste domácí poptávka, nevytváří se tlak na růst dovozu spotřebního zboží, což bilanci zahraničního obchodu pomáhá," vysvětluje analytik Petr Dufek z ČSOB. Na druhé straně však na slabou domácí poptávku zase doplácejí domácí výrobci. Nezbývá jim tak než čím dál více spoléhat na odbyt v zahraničí. Zatím se jim to daří - a to i přes dýchavičný hospodářský růst jejich tradičně nejsilnějšího odbytiště, Německa.

Český export v říjnu stejně jako v předchozích měsících táhl automobilový a strojírenský průmysl. Někteří odborníci začínají varovat, že tak jednostranné zaměření není pro ekonomiku zdravé.

David Navrátil z České spořitelny vysvětluje, že když se jednomu výrobnímu oboru v exportu hodně daří a vylepšuje obchod republiky, což vede k posilování koruny, oslabuje to ostatní odvětví. Celkově exportéři na silnou korunu doplácejí: čím silnější je domácí měna, tím méně vývozci v cizině za své zboží utrží.

Obchodníci s korunou však včera přijali zprávu o vývoji zahraničního obchodu s klidem a koruna nakonec za celý den oslabila o deset haléřů a ve vztahu k euru se vrátila nad hranici devětadvaceti korun. Očekávaný rekord tedy nakonec nepadl.

Proč tolik roste už několik měsíců vývoz aut z Česka? V nové kolínské automobilce Toyoty a Peugeotu postupně nabíhá výroba a napřesrok tam mají vyrobit až 300 tisíc aut, tedy třikrát víc než letos. Dá se tedy čekat, že vývozci z autoprůmyslu z předních příček úspěšných exportérů hned tak nesestoupí.

Podle statistiků však roste vývoz výpočetní techniky. A jak ukázal krátký průzkum mezi výrobci vánočních dárků, pozadu nezůstává ani spotřební zboží.

Vývozce trápí Čína

Všechny firmy, které aspirují na to, že se jejich výrobky objeví v cizině pod vánočními stromky, si stěžují na jedno: trápí je asijská konkurence - ať už prodávají sklo, hračky nebo textil. "Zatím čínským konkurentům čelíme, jsme v dodávkách pružnější už proto, že vyrábíme blíž k zákazníkovi. Už ale prosakují signály, že výrobci punčochového zboží z Asie budují v Evropě distribuční centra," posteskla si Radka Soukalová z Elite Varnsdorf.

České vývozní trháky

(které zboží a služby zažívají největší boom vývozu, srovnání říjen 2004/2005)

Počítače a výpočetní technika + 20,8 %
Auta, motorky, autobusy + 19,5 %
Stroje a zařízení + 15,3 %

Za kolik firmy v říjnu vyvezly 166,5 miliardy Kč
Za kolik firmy v říjnu dovezly 164,6 miliardy Kč
+ 1,8 miliardy Kč

ZUZANA KUBÁTOVÁ

obsah | Česká republika