Češi lákají odborníky z východu

Česko od poloviny roku 2003 přilákalo 340 odborníků ze zahraničí - a to hlavně z východu Evropy, kteří by se v ČR rádi usadili. Původně jich chtělo získat víc než 1000.

Za vzdělání a znalosti nabízí ČR cizincům povolení k trvalému pobytu už za dva a půl roku místo stanovených deseti let. Projekt k získávání odborníků ze zahraničí připravilo ministerstvo práce.

Od poloviny loňského do poloviny letošního roku chce Česko získat dalších tisíc vzdělaných lidí z ciziny, sdělila dnes mluvčí ministerstva práce Kateřina Beránková.

Dosud se kvóty plnit nedaří, protože zájemci mají podle mluvčí problém najít v ČR práci. Do programu se tak obvykle hlásí lidé, kteří v zemi již déle žijí a pracují. Na tento fakt poukazují i kritici projektu.

Podle nich není úplně účinný, mnoho nových odborníků nepřivádí. Do projektu se mohou zapojit lidé z Bulharska, Chorvatska, Kazachstánu, Moldavska, Běloruska, Srbska a Černé Hory, Kanady a od nynějška i z Ukrajiny.

Právě jejich účast by mohla naplnit plánované počty. V ČR ke konci listopadu 2005 podle Beránkové pracovalo s povolením přes 39.000 Ukrajinců. Mluvčí dodala, že od nynějška se mohou zájemci hlásit jen přes internetovou adresu www.imigracecz.org. Projekt je určen i absolventům českých vysokých a středních škol.

Uchazeči musejí mít v ČR povolení k pobytu a práci. Za svůj věk, vzdělání, praxi, znalost češtiny a další dovednosti získávají body. Nutné je mít nejméně 25 z 66 bodů. Polovina účastníků pochází z Bulharska, 65 lidí z Běloruska, 33 z Kazachstánu, 23 z Moldavska, po šesti z Chorvatska a Srbska a Černé Hory.

Do programu se zapojil i jeden absolvent české střední školy a 35 vysokoškoláků. Ministerstvo počítá s tím, že trvalý pobyt ve zkrácené lhůtě dostane také 444 manželů, manželek a dětí cizinců.

Kanaďané o účast v projektu zájem neměli. Vysokoškolské vzdělání má 178 z 340 účastníků, zbytek jsou středoškoláci. Nejčastěji působí cizinci v technických profesích a informačních technologiích. Část lidí pracuje ve zdravotnictví, v administrativě a managementu. Vědeckých pracovníků je 17.

Podle ministra práce Zdeňka Škromacha (ČSSD) bude na českém trhu práce chybět za 20 až 30 let kolem 300.000 až 400.000 pracovníků. Projekt by se měl stát základem budoucí české imigrační politiky. Postupně by se měl rozšířit na všechny země kromě států EU, jejichž občané v ČR mohou volně žít a pracovat.

LIDOVKY, ČTK

obsah | Česká republika