Prezident jmenoval Čermáka ministrem spravedlnosti

Po třech měsících bezvládí se ministerstvo spravedlnosti dočkalo nového šéfa. Prezident Václav Klaus v úterý jmenoval na návrh premiéra Vladimíra Špidly advokáta Karla Čermáka. Na počátku srpna z funkce odstoupil Pavel Rychetský, který se poté stal předsedou Ústavního soudu.

Čermák chce českou spravedlnost stabilizovat před vstupem do Evropské unie. Již před časem prohlásil, že je pro to, aby se v budoucnu snížila hranice trestní odpovědnosti z patnácti na čtrnáct let. Čermák zároveň ale připustil, že při splnění určitých podmínek by tuto změnu podpořil již při projednávání nového trestního zákoníku ve Sněmovně.

Ten by se měl do parlamentu dostat poté, co jej na podzim projedná vláda. Začít platit by měl od ledna 2005. "Je to můj osobní názor, který bych ale nechtěl hned prosazovat, protože zároveň by se musela provést řada dalších legislativních změn. Bude třeba důsledné odborné diskuse a bude třeba přesvědčit českou právnickou obec. Výhledově by se ale snížení hranice trestní odpovědnosti mělo udělat," řekl Čermák.

Spojenec v ODS

Jak ale dodal, jestliže by se o to při jednání ve Sněmovně znovu pokusila ODS, mohla by počítat s jeho podporou. "Pokud by šlo rychle udělat další nutné legislativní změny, tak bych se k takovému návrhu připojil," uvedl Čermák. Poslanec ODS Radim Chytka snížení věkové hranice trestní zodpovědnosti již několikrát neúspěšně navrhoval. V pondělí Právu potvrdil, že se o to pokusí znovu.

"Udělám vše, aby ten návrh prošel. Zkusím se na ministerstvu i s panem doktorem Čermákem osobně domluvit, jaké zákony by ještě bylo třeba novelizovat," řekl Chytka.

Při minulých hlasováních ho však nepodpořila ani řada spolustraníků. "Já jsem byla vždycky proti. To, co od toho lidé očekávají, totiž že přestanou být posílány na ulici děti, aby kradly, to se snížením hranice nevyřeší. Jen klesne věk dětských pachatelů," řekla členka ústavněprávního výboru Sněmovny Eva Dundáčková (ODS).

Podle ní je třeba uplatňovat nový zákon o soudnictví nad mládeží, který začne platit od ledna. Umožní postavit před soud všechny delikventy mladší patnácti let, i když ani nadále nebudou za své činy trestně odpovědní.

Specializovaný soudní senát jim ale bude moci například nařídit dohled probačního úředníka nebo je zařadit do psychologického nebo jiného programu ve středisku výchovné péče. V odůvodněných případech soud bude moci uložit i ochrannou výchovu v ústavu.

IVANA CIHLÁŘOVÁ

obsah | Česká republika