Stovky Čečenců žádají o azyl v ČR

O azyl v Česku požádalo od začátku roku 520 uprchlíků z Čečenska. Z toho 250 o uplynulém víkendu. Všichni přecházejí hranice po kratším či delším pobytu v Polsku. Nelíbilo se nám tam, zdůvodňují svůj krok. Uprchlíci, z nichž velkou část tvoří celé rodiny, překročili hranice legálně, měli platné doklady a na přechodu podepsali prohlášení o azylu.

"O azyl může požádat každý cizinec. V pravomoci policie není zkoumání důvodů této žádosti. Čečenci byli poučeni o povinnosti dostavit se do přijímacího střediska ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku. Tam budou předáni k dalšímu řízení pracovníkům Odboru azylové a migrační politiky," uvedla mluvčí oblastního ředitelství služby cizinecké a pohraniční policie v Ostravě Daniela Vlčková.

Jak Právu potvrdil ředitel odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra Tomáš Haišman, víkendová skupina skutečně dorazila do střediska ve Višních Lhotách v termínu do 24 hodin. "Byli propuštěni do procedury. To znamená že v azylové žádosti uvedou důvody, založí se dokumentace každého žadatele a pak budeme postupovat podle azylového práva. Prověřovat vážnost případů, pravdivost údajů a uvedených důvodů. Tato procedura vyžaduje delší čas," vysvětlil Haišman.

Příchod z Polska není podstatný

Fakt, že Čečenci na naše území přicházejí z Polska, které má statut stejně bezpečné země jako Česká republika, není podle Haišmana podstatný. "Nebyli z Polska vypuzeni a uvádějí, že se svobodně rozhodli, že se budou stěhovat dál. Poláci je nemohou nepropustit z tábora, a nemohou jim bránit ve vstupu na naše území. Pokud řádně požádají o azyl, pak je nemůžeme nevpustit na naše území. Z Polska k nám přichází tisíce žadatelů o azyl," poznamenal Haišman.

Otevřenou otázkou je vyhodnocení způsobu, jakým žadatelé o azyl vstoupili na polské území. "Pokud žádají o azyl poprvé, pak každého žadatele musíme do azylového řízení vpustit," řekl Haišman. Na otázku Práva nehrozí-li nám invaze čečenských a dalších žadatelů z východních zemí odpověděl: "Vážně se tím zabýváme. V naší pravomoci je přijmout taková opatření, aby se to nastalo."

Způsoby jak čelit možné invazi azylantů označil za vnitřní záležitost svého odboru a ministerstva vnitra. Podle Vlčkové je od pondělka už na hraničním přechodu v Českém Těšíně, přes který Čečenci převážně přicházeli, klid. "Možná to byla jednorázová akce, která už se nebude opakovat, ale taky se může stát, že příští víkend to bude ještě horší," řekla Vlčková.

PAVEL BLAŽEK , ALEŠ HONUS

obsah | Česká republika