Volilo ji 70 tisíc lidí, ale mandátu se vzdala

Petra Buzková bývala nejpopulárnějším politikem v zemi, teď ale rozčarovala voliče pražské ČSSD. Až v průběhu prvního zasedání pražských zastupitelů totiž vyšlo najevo, že v sále chybí. Svého mandátu se totiž vzdala. Exministryně školství přitom byla hlavní tváří předvolební kampaně ČSSD a jako dvojka kandidátky získala více preferenčních hlasů než její lídr Petr Hulinský, téměř 68 tisíc.

"Asi kandidaturu nemyslela upřímně, byl to fígl na voliče," řekl nový radní za ODS Jiří Janeček. Ztotožnil se tak s experty, podle kterých ČSSD vybrala Buzkovou za kandidátku na primátorku jen kvůli její popularitě. Sociální demokraté jsou o něco smířlivější: "Odchod je její osobní záležitostí, voliči to jistě pochopí a čas zahojí. Ale mrzí nás to, protože by byla přínosem," tvrdil zastupitel za ČSSD Miroslav Poche. Buzková se nevyjádřila, mobil si přesměrovala k asistentce.

Podle politologů Petra Buzková svým krokem potvrdila předvolební spekulace o tom, že v kampani vystupovala jen jako populární tvář, která má přivábit voliče, a se skutečnou funkcí nepočítala. Oficiálně však vystupovala jako kandidátka na primátorku. "Od začátku bylo jasné, že je jen pozlátkem na kandidátce ČSSD, které možná může zaujmoout liberálnější voliče sociální demokracie. Ale bylo na ní vidět, že to prostě dělat nechce," komentuje krok Buzkové Daniel Kunštát z CVVM.

Poté, co známá tvář političky ČSSD volební úspěch nepřinesla, začali mediální odborníci i někteří lidé z vedení sociální demokracie poukazovat na to, že Buzková byla v kampani příliš pasivní. "Nelze vyloučit, že za jejím odstoupením nestojí vnitrostranické třenice. Jiří Paroubek svou kritiku neúspěchu pražské sociální demokracie v komunálních volbách poměrně čitelně zamířil na Petru Buzkovou," tvrdí Kunštát.

Za nezodpovědnost a nefér přístup považuje chování exministryně také politolog Jan Kubáček. "Mandátu se vzdala v situaci, kdy bylo jasné, že jí čeká tvrdá rutinní práce v opozici bez velkého mediálního zájmu a bez štábu, který by jí připravoval veškeré podklady," domnívá se Kubáček. Podle pozorovatelů nezájem Buzkové o místo v zastupitelstvu sociální demokracii dlouhodobě nepoškodí, do příštích voleb bude zapomenut. "Pověst člověka, který odchází z nepříjemných situací, by jí ale mohla výsznamně ztížit případný budoucí návrat do politiky," myslí si Kubáček.

Na včerejší ustavující schůzi pražského zastupitelstva Buzková chyběla, zúčastnit se jí zatím nemohl ani její náhradník Hodek. Jeho mandát musejí ještě ověřit radní. Sociální demokraté získali v sedmdesátičlenném pražském zastupitelstvu dvanáct mandátů. Petra Buzková původně oznámila odchod z politiky už devět měsíců před červnovými volbami do poslanecké sněmovny. Jako důvod tehdy uváděla dlouhodobou přepracovanost, chtěla se více věnovat rodině a advokátní praxi.

JANA NOVÁKOVÁ

obsah | Česká republika