Dolly Buster žaluje vládu

Kandidátka do Evropského parlamentu Nora Baumbergerová, známější jako Dolly Buster, podala dnes na českou vládu trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku. Bývalá pornohvězda svůj odůvodnila krok obavami o budoucnost občanů v zadluženém státu.

Úřad vlády je v klidu

Jindřich Marek z tiskového oddělení Úřadu vlády to považuje za součást předvolební kampaně. "Na trestní oznámení během předvolební kampaně do Evropského parlamentu, nota bene ze strany jedné z kandidátek nebudeme v žádném případě reagovat," řekl ČTK.

Baumbergerová se prý rozhodla podat trestní oznámení na základě četných stížností ze strany občanů. "Od občanů jsem zjistila, že zadlužení českého státu v posledních letech stoupá," uvedla. "To mě přivedlo k domněnce, že stát neumí se svými prostředky optimálně hospodařit," dodala.

Za hospodaření státu je zodpovědný jeho výkonný orgán, tedy vláda v čele s premiérem Vladimírem Špidlou a ministrem financí Bohuslavem Sobotkou, uvedla Baumbergerová v trestním oznámení, jehož text poskytla novinářům.

NEI má starost o důchody

"Porovnáním makroekonomických údajů o hospodaření Česka za období vlády Vladimíra Špidly jsme zjistili, že kdyby se obdobně choval soukromý subjekt, už by dávno zkrachoval," řekl Jan Beer, volební manažer Nezávislé iniciativy, za kterou Baumbergerová do EP kandiduje. Podle Beera se v alarmující situaci nachází především současný důchodový systém. "Příští generace nemají vůbec zaručeny důchod," uvedl.

Baumbergerová podala oznámení na Obvodním státním zastupitelství pro Prahu 1, které leží přímo naproti Úřadu vlády. Beer předpokládá, že k výslechu budou předvoláni během příštího týdne. "Tam své trestní oznámení specifikujeme," dodal.

(iln)

obsah | Česká republika