Bush souhlasí se stěhováním Rádia Svobodná Evropa

Rádio Svobodná Evropa změní v Praze působiště. Americký prezident George W. Bush při schůzce s českým premiérem Vladimírem Špidlou dal souhlas ke stěhování této instituce. Ta je od 11. září 2001 po teroristických útocích v USA hlídána armádou a v okolí je ztížena doprava. špidla naopak přislíbil podporu případnému útoku na Irák.

Jak premiér po schůzce s americkým prezidentem uvedl, Bush ke stěhování rádia řekl: "Je to správné rozhodnutí." Oba politici podle Špidly také potvrdili zájem, že RFE/RL bude nadále vysílat z českého území. Podle Špidly je to český závazek a příspěvek k boji s terorismem. O tématu po Bushovi a Špidlovi diskutovali také ministři zahraničí obou zemí Cyril Svoboda a Colin Powell.

Podpora proti Iráku

Špidla tlumočil Bushovi ochotu české vlády podpořit případný útok na Irák, pokud nesplní režim Saddáma Husajna rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Připomněl, že kromě české protichemické jednotky, která je již v Kuvajtu, by Česko mohlo vyslat i další vojáky. "Konečné rozhodnutí padne v odpovídajícím čase," řekl Špidla. Bush podle Špidly také se zájmem vyslechl český návrh na to, aby velitelství Severoatlantické aliance pro boj se zbraněmi hromadného ničení bylo umístěno v Česku.

"Prezident Bush v této souvislosti jednoznačně ocenil přístup České republiky ke koncepčnímu rozvoji NATO," řekl Špidla.

TOMÁŠ LOSKOT

obsah | Česká republika