Brožová vyhrála spor s Klausem

Nejvyšší soud vede i nadále předsedkyně Iva Brožová Tu se v únoru pokusil odvolat prezident Václav Klaus. Ústavní soud dnes vyhověl její stížnosti a Klausovo rozhodnutí zrušil. Vyhlášení se nezúčastnil prezident, ani Brožová, která se zotavuje po autonehodě.

"Odvoláním stěžovatelky na základě neústavního ustanovení zákona o soudech a soudcích došlo k zásahu do ústavně zaručeného práva stěžovatelky," řekla soudkyně zpravodajka Dagmar Lastovecká.

Ústava zaručuje oddělení výkonné a soudní moci. Soud už dále nezkoumal další, formální výhrady k odvolání. Prezidentu republiky podle něj nelze vytknout porušení ústavního pořádku, protože v době, kdy rozhodoval, vycházel z platné právní úpravy. "Ta však nerespektovala předchozí judikaturu Ústavního soudu," uvedla Lastovecká.

Ústavní soud s verdiktem váhal - rozhodnutí se očekávalo již ve čtvrtek, ale soudci pouze vyslechli prezidenta Václava Klause a obhájce Brožové Alexandra Netta a nechali si čas na rozmyšlenou. Obě strany trvaly na svých argumentech, což Klaus označil za dialog hluchých.

LIDOVKY.CZ

obsah | Česká republika