Pivovar Braník zanikne

Tradiční český pivovar Braník nejspíš v prvním čtvrtletí příštího roku zanikne. Jeho uzavření plánuje největší pivovarská skupina InBev. Výroba z Braníku bude převedena do Staropramenu.

Největší pivovarská skupina světa InBev chystá při reorganizaci pracovních míst zrušit asi 360 v pěti evropských zemích. InBev oznámil své záměry, jejichž cílem je zvýšení ziskovosti, zároveň s výsledky za rok 2005. Zisk před splátkou úroků, zdaněním, odpisy a amortizací (EBITDA) vzrostl proti srovnatelnému výsledku roku 2004 o 15,3 procenta na 3,3 miliardy eur a překonal průměrné odhady analytiků o 100 milionů.

Tržby skupiny vzrostly o 7,2 procenta na 11,66 miliardy eur, zejména díky příspěvku brazilské součásti AmBev. Analytici podle agentury Reuters čekali tržby 11,5 miliardy eur.

InBev chce restrukturalizací ozdravit především aktivity v západní Evropě. Cílem rušení míst je "zajistit zdravé podnikání, které bude schopno uskutečnit významné zvýšení ziskové marže".

Skupina si stanovila cíl dostat do konce příštího roku provozní ziskovou marži na 30 procent. Společnost InBev vznikla spojením belgického pivovaru Interbrew a brazilské nápojové firmy AmBev v srpnu 2004. Pivovar zaměstnává kolem 77.000 lidí ve 32 zemích a disponuje asi dvěma sty různými značkami piva, z nichž nejznámější ve světě jsou Stella Artois, Beck's, Löwenbräu nebo Brahma.

Pivovary Staropramen mají v tuzemsku asi 14procentní tržní podíl a jsou domácí pivovarskou dvojkou za Plzeňským Prazdrojem, který ovládá 48 procent trhu. Mezi jeho značky patří kromě vlajkového Staropramenu Ostravar a Braník. V roce 2004 měla skupina tržby 3,43 miliardy korun (121 milionů eur).

LIDOVKY, ČTK

obsah | Česká republika