Boj o Hrad: Klaus, Pithart a Bureš

Po víkendu je jasno v otázce, kdo se v polovině ledna utká v souboji o příštího prezidenta České republiky. ODS nasadila svého předsedu Václava Klause, ČSSD se v sobotu dohodla na exministru spravedlnosti a současném vládním úředníkovi Jaroslavu Burešovi a lidovci o víkendu potvrdili, že budou prosazovat předsedu Senátu Petra Pitharta. Podle všech propočtů však z prezidentské volby nevzejde žádný vítěz.

Ani jeden z trojice nemá za sebou dost poslanců a senátorů. Přesto je favoritem Klaus, i když jeho šance jsou spíše teoretické. Mimo hru o prezidenta je zatím také expremiér Miloš Zeman. V sobotu přijel z Vysočiny navštívit schůzi nejdůležitějšího orgánu ČSSD, Ústředního výkonného výboru, a řekl si o kandidaturu do druhé volby. Prohrál však souboj s předsedou strany a premiérem Vladimírem Špidlou a skupinou, která ho od počátku nepovažuje za vhodného prezidenta. Ministr práce a místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, který je Zemanovým stoupencem, totiž navrhl, aby se odhlasovalo, že Zeman je kandidátem pro druhou volbu. Tím by se s ním muselo téměř závazně počítat. Ministr vnitra a druhý muž ČSSD Stanislav Gross to razantně odmítl. Ihned přišel s protinávrhem - o druhé volbě zatím vůbec nehlasovat, počkat, až jak dopadne ta první, a v případě, že z ní prezident nevzejde, mluvit o Zemanově kandidatuře. Grossův návrh prošel mírnou většinou. Jinými slovy: tímto poměrem v sobotu zvítězilo protizemanovské křídlo ČSSD nad Zemanovými stoupenci.

Miloš Zeman přijel na schůzi vedení své strany s poměrně ostrým a kritickým projevem, který rozdělil 130 přítomných sociálních demokratů na dva tábory. Expremiér kritizoval Špidlovu vládu, především zaútočil na tři unionistické ministry, ale zároveň řekl, že by nešel takové vládě po krku. Přislíbil také, že by si na Hrad nevzal své nechvalně proslulé spolupracovníky z premiérských dob. (Jeho tehdejší šéfporadce Miroslav Šlouf seděl v sále.) Na Hrad by prý vzal například exministra průmyslu Miroslava Grégra a také bývalého poslance, právníka Zdeňka Jičínského. Zeman při odchodu odmítl odpovědět na většinu otázek novinářů. "Jaroslav Bureš jde do první volby, jsem spokojen," řekl pouze. Jeho spokojenost lze vysvětlit tím, že Burešova šance na zvolení je velice malá, což zvětšuje právě Zemanovy šance.

"Ten projev cítím jako kritický osten. Každý člověk má své názory," reagoval premiér Špidla na Zemanův projev. ČSSD teď čeká nesmírně těžké vyjednávání podpory pro Bureše. To se zatím jeví jako nesplnitelný úkol. Unie svobody Bureše včera odmítla a lidovci řekli, že budou podporovat Petra Pitharta. Právě u obou koaličních stran chce ČSSD začít vyjednávání. Pověřen jím byl v sobotu místopředseda Stanislav Gross. Unionisté se kvůli prezidentovi sejdou už dnes. Připouštějí, že možná sami nominují ombudsmana Otakara Motejla, který propadl v prezidentském referendu ČSSD a Špidlova strana ho v sobotu vyřadila ze hry. Motejl však v uplynulých dnech přinejmenším dvakrát odmítl, že by do volby hlavy státu šel za jinou stranu než za sociální demokracii.

"My myslíme vážně kandidaturu Petra Pitharta, stejně jako sociální demokraté berou vážně nominaci Jaroslava Bureše. Bude třeba vyčkat na jednání," řekl včera ČTK předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda. Vedení lidovců se sejde zítra a ve čtvrtek, aby prezidentské dilema vyřešilo. Ve hře je také přímá volba prezidenta. Ta by přišla na řadu možná hned po první neúspěšné volbě parlamentem. Občané by mohli prezidenta volit asi na podzim příštího roku. Toho se však obává ČSSD, favoritem v přímé volbě by totiž byl podle průzkumů veřejného mínění Václav Klaus.

JAN KUBITA, MFDNES

obsah | Česká republika