Ve stranách začal boj o místa v Bruselu

Až 260 tisíc korun měsíčně mají brzy dostávat evropští poslanci. I proto je tak velký zájem o 24 vyhrazených křesel pro Česko v Evropském parlamentu.

Desítky politiků i osobností mimo politiku soutěží v těchto týdnech o kandidaturu do Evropského parlamentu. Volných míst je přitom jen 24.

Plat až 260 tisíc

Volby evropských poslanců sice budou až příští rok v červnu, ale už teď je jasné, že evropské kandidátky zaplní především poslanci nebo senátoři. Lídrem ODS by se měl stát poslanec Jan Zahradil, u sociálních demokratů je neoficiálním kandidátem číslo jedna poslanec Libor Rouček, lidovci si už odhlasovali, že jejich kandidátku povede senátorka Zuzana Roithová.

Lidi tyto první evropské volby zatím nechávají chladnými, nicméně politici je berou nesmírně vážně. Hraje roli fakt, že řadový evropský poslanec bude brát 58 tisíc korun měsíčně a brzy možná až 260 tisíc? "Finanční motivace jistě hraje u některých uchazečů podstatnou roli. Ale za sebe musím říci, že mým osobním motivem je vyzkoušet si evropskou politiku a evropskou politickou kulturu," vysvětluje komunista Jiří Maštálka, který patří mezi několik zástupců české sněmovny, kteří jezdí pravidelně Evropský parlament pozorovat.

Chce do Bruselu, tak vstoupil do ODS

Evropský parlament zatím nemá v rámci EU nijak velký vliv. Jeho pravomoci jsou velmi omezené. Jediná významná věc, kterou může sám schválit, je rozpočet unie. Jeho důležitost nicméně roste, což čeští politici uvádějí jako další důvod, proč je o kandidaturu takový zájem.

"Máte pravdu, dnes nemá Evropský parlament mnoho pravomocí, ale to se neustále mění. A brzy to bude tak, že se o životní úrovni v České republice bude rozhodovat mnohem víc v Bruselu než v Praze. Proto je důležité stát se evropským poslancem," říká hlavní "europoslanec" vládní Unie svobody Pavel Svoboda. Každá politická strana může voličům nabídnout maximálně 32 jmen. Například ODS jich má v tuto chvíli připraveno přes 40. A někteří zájemci o křeslo evropského poslance kvůli tomu narychlo žádají o členskou průkazku některé ze stran. Rektor Západočeské univerzity Zdeněk Vostracký vstoupil do ODS teprve před měsícem. Jinak by neměl šanci kandidovat. V únoru mu končí volební období rektora a znovu do čela univerzity už kandidovat podle zákona nemůže.

"Chci pomoci. Mám kontakty po celém světě v oblasti vědy a vysokého školství. Kdybych byl evropským poslancem, budu dál působit na univerzitě, ale ne ve funkci rektora," uvádí své důvody.

Někteří možná odejdou z českého parlamentu

O tom, jak je tato jinak nenápadná instituce lákavá, svědčí i zájem předsedů Unie svobody Petra Mareše a KSČM Miroslava Grebeníčka. Oba si to však chtějí ještě rozmyslet. Úspěch těchto politiků v evropských volbách může přitom dost významně změnit složení sněmovny. Poslanec Evropského parlamentu totiž nesmí být zároveň poslancem toho národního a ani členem vlády své země.


Kdo chce sedět v Evropském parlamentu

Jan Zahradil
ODS
stínový ministr zahraničí a poslanec

Hynek Fajmon
ODS
poslanec

Luděk Sefzig
ODS
senátor

Zuzana Roithová
KDU-ČSL
bývalá ministryně zdravotnictví a senátorka

Vilém Holáň
KDU-ČSL
bývalý ministr obrany a poslanec

Jiří Vlach
US-DEU
jihočeský vícehejtman a bývalý poslanec

Karel Kühnl
US-DEU
poslanec a bývalý lídr Čtyřkoalice

Libor Rouček
ČSSD
poslanec a bývalý mluvčí vlády

Richard Falbr
ČSSD
senátor a bývalý šéf odborů

Milan Ekert
ČSSD
poslanec

Miloslav Ransdorf
KSČM
poslanec

Jiří Maštálka
KSČM
poslanec

Co je to Evropský parlament?

* Evropský parlament má dnes 626 členů.
* Jeho nejdůležitější pravomocí je schvalování rozpočtu Evropské unie.
* Nemá takové pravomoce jako národní parlamenty.
Jak a kde pracují poslanci EP?

* Schůze Evropského parlamentu je jen jeden týden v měsíci ve Štrasburku, další tři týdny ale jednají v Bruselu
různé parlamentní výbory, politické frakce a pracovní skupiny.

Jaké bude zastoupení Česka?

* Česko má vyčleněno 24 poslaneckých křesel v EP. Evropští poslanci se volí na pět let.
* Evropský poslanec nesmí být členem národního parlamentu ani vlády.

Jak budou čeští poslanci Evropského parlamentu placeni?
* Po zvolení by měli brát měsíčně 55 800 korun.
* V blízké budoucnosti se ale mají platy evropských poslanců sjednotit, což těm českým výrazně přilepší. Přišli by si až na 8 500 eur (260 000 korun).

Jak a kdy se budou v Česku evropští poslanci volit?

* Volby budou mezi 10. a 13. červnem příštího roku.
* Hlasuje se vždy pro jednu stranu, volič může zakroužkovat jen dvě jména na stranické kandidátce.
* Kandidátky jsou pro celou zemi stejné.

JAN KUBITA, VÁCLAV DOLEJŠÍ

obsah | Česká republika