Legionáři chtějí Beneše v každém městě

Bývalý československý prezident Edvard Beneš by měl mít sochu v každém větším městě v Česku. S takovým požadavkem na "plošné" pokrytí republiky Benešovými sochami se na městské radnice obracejí zástupci československé obce legionářské a Svazu zahraničních letců druhé světové války.

Podle jednoho z iniciátorů tohoto projektu, čtyřiaosmdesátiletého válečného veterána Jana Horala, by bronzové skulptury měly mít jednotný vzhled i velikost a náklady na jejich odlití by mohly být hrazeny z veřejných sbírek. S požadavkem na umístění Benešovy sochy ve městě se už legionáři podle Horala obrátili mimo jiné na magistráty a radnice v Českých Budějovicích, Plzni, Brně a Znojmě. Další žádosti budou údajně následovat.

"Jde nám především o to, aby si české děti jednou nemysleli, že prvním poválečným prezidentem Československa byl Klement Gottwald," řekl včera LN Horal. Bez Beneše by podle něj za druhé světové války prakticky neexistoval československý zahraniční odboj a postava tohoto bývalého prezidenta je v českých dějinách vůbec natolik důležitá, že by si lidé její význam měli připomínat každý den.

"Dovedu si představit, že děti ze škol budou třeba pořádat veřejné koncerty a peníze vybrané od posluchačů, poslouží právě k odlití Benešových soch," uvedl Horal. S tímto návrhem se hodlá mimo jiné obrátit na ministryni školství Petru Buzkovou. Další část peněz může pocházet z veřejných sbírek. "Benešova socha, která stojí v Praze, nás stála 350 000 korun. To je částka, kterou by nemělo být obtížné sehnat i na další sochy," tvrdí Horal. Tento válečný veterán a člen Československé obce legionářské připomíná Benešův odkaz od svého návratu z emigrace po roce 1989. Multimilionář Horal, kterému dnes patří mimo jiné dva luxusní hotely v Českém Krumlově, nechal už před dvěma roky na dvoře svého hotelu Růže instalovat za účasti mnoha dalších válečných veteránů Benešovu bustu.

Tento akt ale vyvolal okamžitě negativní reakci nejen organizací sudetských Němců, ale také rakouských a německých politiků. I když Horal očekává podobnou reakci i v případě plánovaných soch, žádného mezinárodního konfliktu se údajně neobává. "Uctění Benešova odkazu je ryze naší, tedy českou záležitostí. Francouzům se také nemusí líbit, že v Londýně stojí socha jejich pokořitele, admirála Nelsona," tvrdí.

První z řady měst, na které se legionáři obrátili se žádostí o vytipování místa na Benešovu sochu, byly už před dvěma měsíci České Budějovice. "Žádost přišla na oficiálním hlavičkovém papíře Československé obce legionářské," potvrdil LN náměstek českobudějovického primátor Tomáš Kubín. Rada podle něj vzala prosbu legionářů na vědomí a pověřila primátora, aby ve věci dále jednal.

MAREK KERLES

obsah | Česká republika