Bém byl opět zvolen pražským primátorem

První místopředseda ODS Pavel Bém se už podruhé v řadě stal pražským primátorem. V tajné volbě dostal ve čtvrtek 49 hlasů z 69. Právu to potvrdil mluvčí pražského magistrátu Jiří Wolf. O křeslo primátora se chtěl ucházet i František Hoffman z KSČM, už dříve ale přiznal, že je to beznadějné a před volbou se kandidatury vzdal.

Náměstky primátora byli zvoleni Rudolf Blažek (bezpečnost a legislativa), Hana Žižková (školství), Pavel Klega (správa majetku města), všichni ODS, a Markéta Reedová za SNK ED, která bude mít na starosti otevřenost veřejné správy a financování z fondů EU.

V radě kromě členů ODS zasedne i Petr Štěpánek (Strana zelených), který bude mít na starosti životní prostředí. Přestože ODS v říjnových komunálních volbách získala nadpoloviční většinu 42 ze 70 křesel v pražském zastupitelstvu, ve středu večer podepsala se zástupci Strany zelených a SNK ED Deklaraci pro Prahu 2010. Ta bude základem spolupráce těchto tří stran na pražské radnici. Zelení mají v zastupitelstvu šest členů, evropští demokraté čtyři. Bém byl poprvé zvolen v listopadu roku 2002. Občanskodemokratičtí primátoři vedou Prahu nepřetržitě od roku 1991.

NOVINKY

obsah | Česká republika