V Praze bude dál vládnout ODS s ČSSD

V Praze bude stejně jako doposud vládnout koalice ODS a ČSSD. Dohodli se na tom v hotelu Paříž zástupci obou stran. Informoval o tom Jan Bürgermeister (ODS), který uvedl: "Dohodli jsme se, že se dohodneme." Primátorem bude Pavel Bém z ODS, která v radě města obsadí 7 křesel, na ČSSD zbyly čtyři.

Dohodli jsme se, že již nebudeme s jinými stranami pokračovat v jednáních o možných koalicích. Probrali jsme pečlivě, jak by měla vypadat koaliční smlouva," uvedl předseda pražské ODS Jan Bürgermeister. "Řešili jsme hlavně programové věci. Jde o kompromis," uvedl šéf klubu soc. dem zastupitelů Petr Hulinský. O jménech a kompetencích se zatím nehovořilo, dodal Bürgermeister.

ODS již minulý týden na posty radních nominovala: kromě Bürgermeistera s Bémem se radními stanou Igor Němec, Radovan Šteiner, Miloš Gregar, Pavel Klega, Rudolf Blažek. O rozdělení kompetencí se ještě bude mluvit. ČSSD by kromě čtyř křesel v radě měla získat dvě či tři místa tzv. uvolněných (placených) zastupitelů, předsedů stálých výborů s platem, který se blíží platu radního (přes 50 tisíc korun).

ODS vyhrála v listopadových komunálních volbách v hlavním městě s převahou, když jí hlas odevzdalo 35,5 procenta voličů, kteří přišli k urnám. Tím získala 30 křesel ze sedmdesáti v pražském zastupitelstvu. Na druhém místě skončil Evropští demokraté Jana Kasla, bývalého primátora Prahy. Sociální demokraté získali 12 mandátů a skončili tak třetí.

Koalice tak bude mít v zastupitelstvu většinu 42 hlasů. "V procedurální části je zakotven mechanismus, který zabrání majorizaci silnějšího partnera," řekl Právu náměstek. Vyloučena by tak měla být možnost, aby většina ODS v radě válcovala menšinu ČSSD. "Všechny nové tváře ODS se ukázaly být přetvářkou. Nová tvář se ukázala jako stará," reagoval na dohodu Kasl, jehož Evropští demokraté vypadli ze hry.

Jiří Witzany (ED) řekl: "Je to pro mě zklamání, v ODS i v ČSSD prohrála reformní křídla,"

V Ostravě bude vládnout levice

Ostravskou radnici zřejmě povede koalice ČSSD, KSČM, KDU-ČSL a Sdružení nezávislých. V úterý byla připravena písemná dohoda, kterou se chystají zúčastněné strany podepsat, potvrdil lídr ČSSD a zřejmě i budoucí primátor Aleš Zedník.

Sociálním demokratům v Ostravě se tak podařilo zatlačit na velké radnici do opozice ODS, která v komunálních volbách získala největší podporu voličů a 20 mandátů v 55členném zastupitelstvu.

První soc. dem. primátor od roku 1945

Z koaličních dohod ČSSD (16 mandátů), KSČM (12 mandátů) a výrazně menšinových KDU-ČSL a nezávislých kandidátů vyplynulo, že poprvé od roku 1945 usedne do ostravského primátorského křesla sociální demokrat. "I když budeme konfrontováni silnou opozicí, post primátora považujeme za úspěch," prohlásil Zedník.

Sociální demokracie při uzavírání koaliční dohody upřednostnila KSČM před ODS. "Při vyjednávání o uzavření koalice s ČSSD jsme udělali maximum. Ve třetím návrhu jsme sociálním demokratům dokonce nabídli i křeslo primátora. ČSSD s námi ale koalici uzavřít očividně nechtěla," řekl lídr ODS Miroslav Svozil.

Zedník: obtížné jednání s ODS

Zedník tvrdí, že strana stála před rozhodnutím s kým z protivníků se spojit. "Nakonec jsme dali přednost partnerovi, se kterým se dalo jednat, zatímco s ODS to šlo jen velmi obtížně. Když selhala naše vize duhové koalice, tedy všech stran, které mají v zastupitelstvu svůj mandát, většina členů ČSSD podpořila tuto cestu," doplnil Zedník, který sám přiznává svou komunistickou minulost.

"Před revolucí jsem byl kandidátem na straníka KSČM, což bylo něco jako přechod ze svazáka a straníka. Od ledna 1990 jsem ale nikdy v žádné jiné straně, než v ČSSD nebyl," konstatoval Zedník. Zastoupení stran v městské radě by mělo být v poměru 5:2:2:2.

KSČM: je třeba řešit sociální věci

Komunisté nezastírají, že s výsledkem vyjednávání nejsou úplně spokojeni. "Nemůžeme hovořit o proporcionalitě, ale politika je vždy umění dosáhnout možného," uvedl jejich lídr Jaromír Horák, který má být jedním z náměstků. Jak přiznal, i on sám má komunistickou minulost.

Jak uvedl Horák, KSČM volbu primátora z levice podporuje. "Bylo jasné, že pokud ČSSD nebude mít primátorské křeslo, bude i nadále ve stínu. Ostrava ale potřebuje vyřešit řadu sociálních věcí v rámci útlumu těžby a hutnictví, a však programy, se kterými ODS v minulosti přicházela, na to příliš nebraly zřetel," konstatoval Horák. "V Ostravě si nedokážu představit vládu levice a nevím, co čekat od zásadní změny kurzu, jak ji ČSSD nazývá," komentoval lídr ODS Svozil plánované sestavení radnice.

KAREL BALCAR, PETR JANIŠ, FLASHNEWS

obsah | Česká republika