Slováci nejsou v basketbalové lize považováni za cizince

Revoluční krok si prosadily kluby v Mattoni NBL, slovenští basketbalisté nejsou zahrnuti do kvóty tří povolených cizinců. Nový ročník domácí ligy začíná už tuto sobotu a zvláštní rozhodnutí Asociace klubů obhajuje její předseda Jaroslav Křivý: "Až za rok vstoupíme do Evropské unie, nebudou platit žádné limity pro hráče z kontinentu s profismlouvou."

Na ligových soupiskách je zatím uvedeno 13 hráčů ze SR, což je zhruba polovina všech cizinců pod českými koši a třeba bronz obhajující Mlékárna Kunín má čtyři Slováky a k tomu dva Američany. "Byl jsem ostře proti, ale kluby si to odhlasovaly s tím, že je tu málo domácích hráčů a že mají vysoké finanční nároky," krčí rameny generální sekretář České basketbalové federace Miloš Pražák.

Ani reprezentačnímu kouči se nové pravidlo nelíbí. "Nemohu se smířit s tím, že sami omezujeme prostor mladým českým hráčům a pomáháme konkurenční slovenské reprezentaci, aby se dotáhla na naši úroveň," říká Michal Ježdík, jenž zároveň vede i Nymburk, ale ten na soupisce žádného Slováka nemá.

Právě loňští finalisté, které před sezónou posílili pivot Zídek ze Sopot a ze Slovinska stažení další reprezentanti Trnka s Nečasem, jsou považováni za největšího favorita ligy. Navíc získali i Chorvata Mijagiče. "Chceme vytvořit tým, který obstojí i v mezinárodní konfrontaci, proto potřebujeme dobré podkošové hráče a domácí zlato je logickým stupínkem," přiznává Ježdík. "Toužíme být Nymburku velkým soupeřem," pasuje i nový opavský manažer Ivo Dolinek středočeského rivala do role hlavního uchazeče o titul.

Finalisté mění haly

Oba loňští finalisté se stěhují do lepších hal. Nymburk přechází do areálu Sportovního centra, kam se vejde přes tisíc diváků a Opava bude titul obhajovat v nově postavené aréně s kapacitou 2,5 tisíce diváků, která bude příští rok hostit i ME basketbalistů do 20 let.

Dva nejlepší české celky spojuje i touha uspět na pohárové scéně. "Chceme postoupit ze skupiny v Poháru ULEB, kde má český mistr premiéru," říká opavský Dolinek a nymburský kouč Ježdík ví, že podobný plán před ním stojí v Evropské lize FIBA. Nemalé ambice mají i semifinalisté minulé sezóny Mlékárna Kunín a BVV Brno v Poháru FIBA.

Upravená pravidla

Play-off se stejně jako loni bude hrát na tři zápasy, pouze ve finále bude k zisku titulu znovu potřeba vyhrát čtyřikrát. Novinkou je ale zrušení baráže. Z ligy sestoupí jen mužstvo na 12. příčce, které nahradí druholigový vítěz a už nedojde k prolínací soutěži mezi předposledním z nejvyšší soutěže a druhým mužstvem 2. ligy. "Dlouhodobě se ukazovalo, že druholigové celky nemají na to, aby v baráži uspěly," objasnil Křivý.

Celosvětově nové je pravidlo o rozskoku, jímž začne jen první a třetí čtvrtina, jinak se uplatní pravidlo alternativního držení míče, takže se budou mužstva střídat. Kdo je právě na řadě, ukáže šipka u časoměřičů. Zatímco dosud měly týmy v každé čtvrtině jeden oddechový čas a v poslední desetiminutovce dva, nyní se dva smí vybrat v první polovině zápasu a tři ve zbývající části.

Česká televize má z Mattoni NBL vysílat 15 utkání buď přímo, nebo ze záznamu, premiérou bude 5. října duel Nymburk-BVV Brno.

MARTIN KÉZR

obsah | Česká republika