Hošek a Hanák ovládli autokrosové ME v Nové Pace

Dvojnásobným triumfem českých barev skončil v Nové Pace sedmý závod mistrovství Evropy v autokrosu. Z prvenství se ve Štikovské rokli radovali Jaroslav Hošek v královské divizi III do 4000 ccm a Ladislav Hanák ve slabších bugginách s maximálním obsahem 1600 ccm. Třetí kategorii, divizi I plechových aut, ovládl Helmud Wild z Německa.

Velkou radost z prvního místa a zisku 20 bodů do průběžného pořadí šampionátu měl zejména Hošek, kterému se díky dnešnímu vítězství podařilo dostat do čela historického pořadí kontinentálního šampionátu v počtu prvních míst. Šedesátiletý matador autokrosu vystoupil na stupeň nejvyšší v ME již pojednatřicáté.

"Jsem strašně rád, že se mi to podařilo. Věděl jsem, že jsem letos na Slovensku rekord Williho Rössela vyrovnal a nyní i překonal," radoval se Hošek.

Dnes mu ve finále vše vycházelo již od startu. První byl hned v úvodní zatáčce a nikoho před sebe už nepustil. "V současnosti rozhoduje právě start, a ten se mi povedl. Když potom neuděláte jezdeckou chybu, což jsem dnes neudělal, vyjde to," řekl Hošek, který v Nové Pace vyhrál potřetí v posledních pěti letech.

Na 930 metrů dlouhé hlinitopísčité trati se nedařilo úřadujícímu evropskému šampionovi Romanu Keřkovi ani lídru první poloviny seriálu Petru Bartošovi. Druhým nejlepším Čechem za Hoškem tak byl šestý Marek Stloukal. Obdobně jako Hošek si vedl i Hanák, jenž také vyhrál stylem start-cíl. "Téhle jízdě se nedá moc vytknout. V sobotu jsme měli sice menší technické problémy, ale mechanikům se to podařilo vyřešit a ve finále bylo vše v pořádku," řekl Hanák, jenž se díky dnešnímu prvenství dostal i do čela průběžného pořadí ME.

Jeho hlavnímu konkurentovi Turkovi se ve finále nedařilo. Přesto oba patří mezi hlavní favority šampionátu. "Vypadá to, že už to tak bude. V autokrosu ale rozhoduje i technika, nejen jezdci. Stačí jeden problém a je vše jinak," pravil realisticky Hanák.

Na stupně vítězů v Pace vystoupil i třetí Ondřej Musil, jenž v závěrečném sjezdu k šachovnicovému praporku předjel o pár centimetrů Seppa Martyho ze Švýcarska. Druhý byl Belgičan Sando Carls, jenž vyhrál všechny tři rozjížďky. Ve finále ale nestačil na Hanáka.

Nejslabší z českého pohledu byla již tradičně divize I, ve které ale statečně bojovalo zejména české duo Ladislav Brožek, Josef Petrik. Na elitní trojici Wild, Ilja Rezničenko, Arait Šajmijev sice nestačili, ale obsadili čtvrté a páté místo. Brožek tak zopakoval své letošní maximum.

NOVINKY

obsah | Česká republika