Účet za TV Nova: 10,4 miliardy korun

V nejdůležitějším sporu kolem TV Nova je konečně po třech letech jasno. Česko prohrálo mezinárodní arbitráž s televizní společností CME. Stát musí společnosti zaplatit za znehodnocení její investice do TV Nova 353,395 milionu dolarů, tedy přibližně 10,4 miliardy korun.

Částka se podle CME navíc každý den zvyšuje o přibližně dva miliony korun až do té doby, než bude úplně zaplacena. CME původně požadovala 526,9 milionu dolarů plus úroky, tedy více než 18 miliard korun. Rozhodnutí včera večer oznámil mediální zástupce CME Michal Donath. Výši částky, kterou má ČR zaplatit, potvrdila mluvčí ministerstva financí Eva Nováková. Podle ní výrok arbitrů studují právníci a ministerstvo k němu dnes vydá tiskové prohlášení. ˝Deset miliard jsou hrozně velké peníze a v současné situaci rozpočtu je to obrovská částka,˝ řekl předseda rozpočtového výboru sněmovny Miroslav Kalousek. ˝Nejsme účastníky tohoto sporu, takže se k tomu nebudeme vyjadřovat,˝ řekl mluvčí TV Nova Petr Kostka.

Díky oznámení výsledku arbitrážního řízení akcie CME vzrostly o 21 procent. S akciemi CME se obchoduje na trhu Nasdaq, kde se dají koupit akcie technologických či rychle rostoucích firem. Včerejší seanci akcie zahájily kolem 11,40 USD, kde se také držely prakticky až do oznámení verdiktu. Výsledek arbitráže však akcie katapultoval ke 14 dolarům.

Majitel CME, vlivný americký podnikatel Ronald Lauder, žaloval ČR za to, že podle něj neochránila jeho investici, a porušila tím bilaterální dohodu o ochraně investic mezi USA a Českou republikou. Lauder prostřednictvím své firmy CME financoval rozjezd TV Nova, ale šéf Novy Vladimír Železný se od CME před čtyřmi lety odtrhl, a odstavil ji tak od zisků z reklamy. Američané pak v arbitráži na Železném vysoudili asi miliardu korun. Ronald Lauder vyčíslil škodu, kterou mu Železného odchod způsobil, na téměř 527 milionů dolarů, tedy zhruba 20 miliard korun.

V první fázi slyšení, které skončilo loni v září, tříčlenný tribunál rozhodl, že Česká republika skutečně dohodu o ochraně investic porušila a dopustila se vůči CME ˝diskriminačních kroků˝. Druhá fáze, která včera skončila, už tedy měla jen stanovit výši škody. Vyčíslení odškodného se odvíjelo od tržní hodnoty investice, tedy sumy, za kterou by CME před rozkolem se současným senátorem Železným mohla Novu prodat. CME v té době o prodeji za více než 600 milionů dolarů jednala s mediální společností Scandinavian Broadcasting Systems (SBS), jenže ta po vypuknutí rozepře od koupě odstoupila.

Spor o TV Nova vyústil celkem ve tři mezinárodní arbitráže. První z nich přikázala Vladimíru Železnému zaplatit CME miliardu korun. Tu za něj letos v létě uhradil nový majitel Novy, společnost PPF. Ze druhé arbitráže, která Lauderovi loni v září nepřisoudila žádné odškodné, vyšla vítězně Česká republika. Ve sporu CME proti České republice zatím ještě probíhá další soudní řízení, které zahájila Česká republika u odvolacího soudu ve Stockholmu s cílem zrušit původní rozhodčí nález z dubna 2002, kdy arbitři dospěli k závěru, že Česko neochránilo investici CME v ČR. Nález tehdy podepsali jen dva ze tří arbitrů.

Jak se společnost CME soudila s ČR

16. března 2000 - Nizozemská firma CME Czech Republic (vlastnící ČNTS) oznámila, že zahájila arbitrážní řízení proti ČR. Podstatou sporu bylo nerovné zacházení s investorem. CME se odvolala na československo- nizozemskou dohodu o ochraně investic.

23. dubna 2001 - Ve Stockholmu začalo výslechem žalující strany desetidenní arbitrážní řízení.

14. září 2001 - CME oznámila, že tribunál rozhodl v její prospěch. O výši náhrady ale nebylo rozhodnuto. Kvůli údajným procesním pochybením však odstoupil český arbitr.12. prosince 2001 - Právní zástupci ČR podali návrh k odvolacímu soudu ve Stockholmu na zrušení jinak nenapadnutelného výroku arbitráže kvůli procesním ne dostatkům.

22. ledna 2002 - Tribunál rozhodl, že bude jednat o výši odškodnění bez ohledu na to, jak dopadne soud, u kterého ČR napadla první fázi arbitráže.

2. září 2002 - V Londýně začala další etapa arbitráže, která rozhodla o výši odškodného. CME chtěla jako náhradu škody 526,9 milionu dolarů plus úroky. Tato část skončila 14. listopadu 2002.

14. března 2003 - Mediální zástupce CME Michal Donath oznámil, že podle rozhodnutí arbitrů ČR musí zaplatit CME 353,395 milionu dolarů, tedy přibližně 10,4 miliardy korun.

JANA CIGLEROVÁ

obsah | Česká republika