Americké stíhačky mohou létat na českém nebi

Vzdušný prostor ČR budou v době summitu NATO hlídat americké stíhačky F-15 a F-16. K souhlasu Sněmovny se totiž včera připojili senátoři. Zákon o posílení ochrany vzdušného prostoru Senát schválili 67 hlasy z 71 přítomných. Právní normu pak během odpoledne podepsal i prezident Václav Havel, který se speciálně kvůli tomu vrátil dříve z dovolené na Kanárských ostrovech. Senátní hlasování předcházela ostrá diskuse. Proti zákonu se vyslovil senátor Richard Falbr (ČSSD), který kritizoval neuzavření smlouvy s USA a beztrestnost jejich vojáků.

"Vzpomínám na případ v Itálii, kdy při podletění lanovky zabili několik Italů a pak ze země odešli. Nebudu tedy pro navržený zákon hlasovat," řekl. Místopředseda senátu Jan Ruml (US-DEU) pro změnu upozornil ministra obrany Jaroslava Tvrdíka, že za dlouhodobě neřešený stav českého letectva odpovídá jak jeho ministerstvo, tak vláda. Naopak opoziční senátor Michael Žantovský (ODA) přiznal, že "nelze vinit vládu", že k projednání příslušných norem dochází až nyní a ve zkráceném režimu. Američané mohou hlídkovat nad ČR od dnešního dne do 30. listopadu, a to 15 letouny a maximálně 250 vojáky. V praxi ale půjde jen o 3 dny - 20. až 22. listopadu při summitu.

Václav Havel včera svým podpisem stvrdil na Pražském hradě pobyt amerických ozbrojených sil na území ČR v době konání summitu NATO.

MICHAL DOLEŽAL, FLASHNEWS

obsah | Česká republika