Aktivisté Greenpeace strávili noc na komíně

Tři muži a jedna žena strávili uplynulou noc na stometrovém komíně chemičky Deza ve Valašském Meziříčí. Komín obsadili v úterý ráno, takže nyní již vysoko nad hlavami policistů a pracovníků chemičky strávili 24 hodin. V noci je podle jejich sdělení trápila zima a silný vítr.

Čtveřice aktivistů je vybavena notebookem a webovou kamerou. Záběry zveřejňují na svém weblogu, kde rovněž informují o počtu podpisů pod jejich výzvou. Po osmé hodině ráno jich měli 959.

Během celé noci monitorovali situaci čtyři policisté se psovodem."Nyní jsou na místě stále čtyři policisté. Ti se nechystají žádným způsobem zakročit proti aktivistům. Zajišťují místo, kdyby potřeboval někdo pomoci," informovala tisková mluvčí Lenka Javorková.

Na weblogu Greenpeace zveřejnilo i reakci Svazu chemického průmyslu. To považuje za odsouzeníhodný a zbytečný postup při prezentaci názoru ekologického hnutí. Ve vyjádření svazu se v závěru píše, že výroba a prodej všech chemických látek je v Deza a.s. plně v souladu se stávající legislativou.

"Neoprávněné a násilné vniknutí osob do výrobního objektu, nerespektování stávající legislativy určující chování osob na území výrobního závodu, neoprávněné provozování technických zařízení na území závodu ve svých důsledcích toto znamená ohrožení životů demonstrantů Greenpeace, zaměstnanců a.s. Deza a lidí v okolí," píše SCHP ČR v reakci na výzvu ekologů.

NOVINKY

obsah | Česká republika