Aktivisté Greenpeace zatloukli vchod na ministerstvo

Aktivisté z hnutí Greenpeace ráno zablokovali hlavní vchod do budovy ministerstva životního prostředí v Praze. Na dveře zatloukli dřevěné rámy a prkna. Protestují proti zvyšování emisních limitů. Aby se úředníci dostali do práce, museli použít boční vchod.

Na vstupních dveřích do budovy ministerstva v pražských Vršovicích umístili aktivisté kolem deváté hodiny cedule s nápisy "Zrušeno pro nečinnost" a "Nechrání klima, ale znečišťovatele".

Greenpeace chtějí upozornit na rozhodnutí ministerstva, které minulý týden navrhlo změnu v takzvaném Národním alokačním plánu.

Smyslem plánu, který se připravuje v rámci evropského systému obchodování s emisemi, má být snižování emisí oxidu uhličitého, který je nejvýznamnějším skleníkovým plynem.

Greenpeace ale tvrdí opak: průmyslové podniky společně s ministerstvem práce a obchodu a ministerstvem životního prostředí doporučují další zvyšování povolených emisí.

"Toto ministerstvo se zjevně rozhodlo přestat chránit klima a začít chránit znečišťovatele. A my si myslíme, že dvě ministerstva průmyslu, z nichž jedno předstírá, že je ministerstvem životního prostředí, nepotřebujeme," prohlásil vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace Jan Rovenský.

S aktivisty pak o jejich požadavcích začal jednat ministr Petr Kalaš.

"Informoval jsem dnes zástupce Greenpeace o tom, že vznikla pracovní skupina, která prověří transparentnost a reálnost předložených dat," řekl po setkání s Janem Rovenským ministr Kalaš.

Chvilku před tím, než se vedení ministerstva s aktivisty dohodlo na ukončení protestu, nespokojený návštěvník ministerstva, který nemohl kvůli zablokovaným dveřím vyjít z budovy hlavním vchodem, zavolal policii.

(pei), iDNES.cz

obsah | Česká republika