AI kritizuje Česko za prodej zbraní

Česká republika patří v Evropské unii k největším hříšníkům, kteří nedokáží dostatečně kontrolovat vývoz zbraní, jejich pohyb na svém území. Uvedla to v zprávě o situaci v EU mezinárodní organizace sledující lidská práva Amnesty Intenrational (AI). Tvrdí také, že mechanismy Unie omezující vývoz zbraní jsou nedostatečné a ohrožují světovou bezpečnost.

"Česká republika nedávno povolila převod nadbytečných konvenčních zbraní vládám zemí, kde jsou porušována lidská práva. V roce 2000 například udělila licenci k převodu asi 16 raketometů RM-70 ze skladů české armády na Srí Lanku," uvádí AI.

Do této země ČR také vyvezla na 41 tanků T-55, stejně tak zimbabwská vláda získala v roce 2000 šest raketometů RM-70, připomíná organizace. Obavy podle AI vzbuzuje rovněž prodej českých zbraní do rizikových oblastí.

Kam půjdou pistole?

"V roce 1999 česká vláda povolila převod asi 106 tanků T-55 ..., z nichž některé byly možná před dodáním modernizovány, do Jemenu," uvádí AI.

Přitom polská vláda podle informací AI již dříve prodej tanků do Jemenu zastavila, když zjistila, že stroje z předchozí dodávky skončily v Súdánu.

"Česká vláda přesto v srpnu 2002 oznámila, že prodá 200 nadbytečných tanků, a podle zpráv z února 2002 má ministerstvo vnitra v úmyslu prodat v příštích letech 45 tisíc policejních pistolí," upozorňuje organizace. Otázkou podle ní je, zda ČR může zaručit, že pistole neskončí v oblastech, kde by hrozilo jejich zneužití.

EU - továrna na zbraně

Organizace uvádí, že rozšíření společenství na 25 států z Evropy udělalo "světovou zbrojovku". Navíc mezi nováčky je řada zemí s nejasnými záznamy o vývozu zboží. Vedle ČR jsou uvedeny také Slovensko, Slovinsko a Polsko. Ty prý ještě v nedávné době do krizových oblastí zbraně vyvážely a pohyb vojenského materiálu na jejich územích není vždy průhledný. Klasickým příkladem podle AI je zmizení čtyř protiletadlových střel, k němuž došlo při jejich přepravě mezi polskými základnami Skarzysko-Kamienna do Gdaňska v roce 2002.

Hřeší všichni

Zbrojní arzenál podle AI následně putuje do států porušujících lidská práva, mj. Angoly, Libérie, Turkmenistánu, Jemenu a na Srí Lanku. Podle organizace málo účinné kontrolní mechanismy EU ohrožují světovou bezpečnost. AI podotýká, že největšími produkci zbraní zůstávají v EU Francie, Německo, Švédsko a Velká Británie. Ani ony nemají prý zcela "čisté" vizitky. Zpráva zmiňuje vývoz špionážní techniky z Německa do Turkmenistánu. AI vypočítává v rámci EU desítky podivných obchodů se zbraněmi. Podle ní je do nich zapletena většina velkých výrobců, mj. německý Werner a Koch in Germany, belgický New Lachaussee a francouzský Manurhin.

NOVINKY

obsah | Česká republika