Čtyřkoalice v konečné agónii

ODA už je z ní prakticky vyloučena

Čtyřkoalice, která chtěla vstoupit do parlamentních voleb jako nová síla změny, dospěla do konečné agónie. Po KDU-ČSL se s jejím rozpadem smířila včera večer iUnie svobody - DEU.

Do voleb do Poslanecké sněmovny tedy půjde, i když to ještě nebylo oficiálně vysloveno, společně pouze dvojice lidovců a unionistů. ODA, která se nedokázala vypořádat s dědictvím finančních machinací a dluhů, půjde bez vyhlídek na úspěch do voleb sama. Konflikt začal na včerejší politické radě čtyřky, kde ODA oznámila, že je ochotna opustit kandidátky do Sněmovny, pokud z nich zmizí Kalousek a Pilip. Oba mají podle aliance kontroverzní minulost - Kalousek na ministerstvu obrany, Pilip v ODS. Proti Kalouskovi navíc vystartovala i šéfka unie Hana Marvanová. Předseda ODA Michael Žantovský na mimořádné tiskové konferenci prohlásil, že pokud chce čtyřka překonat krizi, musí být schopna přinášet oběti ze všech stran.

"Bylo by pokrytecké označovat ODA za hlavní překážku věrohodnosti čtyřkoalice, a přitom nabízet na čelných místech kandidátek politiky, kteří nesou osobní politickou spoluzodpovědnost za stamiliónové skandály v resortu ministerstva obrany, jako je poslanec Miroslav Kalousek, či za nevyjasněný skandál kolem financování a zahraničních kont ODS," řekl Žantovský a upřesnil, že má na mysli Pilipa.

"Je to osobní zášť"

Kalousek Žantovskému vzkázal: "Beru to jako výraz naprosté neprofesionality a nepochopení demokracie od pana Žantovského." Zdůraznil, že vyhrál primární volby. "V rámci nich jsem dostal důvěru od mnohonásobně většího počtu členů své strany, než je členů ODA v celé republice. Jsem tady proto, abych plnil jejich vůli, a rozhodně mě nemohou ovlivnit pocity a osobní záště Žantovského," dodal. Pilip se domnívá, že na něj Žantovský útočí proto, že si ve středu dovolil jeho stranu vyzvat, aby se raději kandidatury do Sněmovny sama vzdala. Olej do ohně přilila Marvanová, když požádala šéfa lidovců Cyrila Svobodu, aby sdělil celostátní konferenci své strany, která zasedala mimořádně včera večer v Praze, že jí Kalousek na kandidátce také vadí. Lidovci se ale nakonec bez zaváhání Kalouska zastali.

"Není to můj osobní problém, ale já se vážně obávám, že jeho přítomnost bude kandidátní listinu ohrožovat. Pokud jde o pana Pilipa, on prošel primárními volbami a byl schválen republikovým výborem a já to plně respektuji," uvedla Marvanová. "Pokud bych byla já překážkou důvěryhodnosti kandidátky, jsem připravená vyvodit politickou odpovědnost a třeba i sama odstoupit," řekla Marvanová. V kuloárech se objevily informace, že svůj výpad proti Kalouskovi a Pilipovi s Žantovským koordinovala. Údajně se dohodli, že Pilipa zmíní Žantovský, protože od ní by to jako kolegyně vypadalo divně. Pilipův vliv ve straně přitom stále roste a Marvanová se prý cítí ohrožena. Společný postup se Žantovským ovšem popřela.

"To rozhodně není pravda. Samotnou mě překvapilo, že Žantovský jmenoval i Pilipa," řekla Právu šéfka unie. Ačkoliv Kalousek nepatří mezi Svobodovy oblíbence a dokonce je vnímán jako jeho největší rival, včera byli křesťanští demokraté jednotní. "Při znalosti všech charakteristik kandidátů proběhly primární volby a naši členové rozhodli," komentoval situaci Svoboda. K poznámce, že se Kalousek dostal na čtyřkoaliční společnou kandidátku až dodatečně, Svoboda opáčil: "To je pravda, ale všichni věděli, že se respektuje výsledek primárních voleb v jihočeském kraji. O tom nikdo nepochyboval ani minutu."

Aliance půjde sama

ODA večer oznámila, že rozhodnutí celostátní konference lidovců považuje za konec čtyřkoalice. Aliance bude zřejmě kandidovat sama, nebo s někým jiným, řekl ČTK Žantovský. "Mám za to, že sami kolegové z KDU-ČSL jsou přesvědčeni, že svým usnesením dosavadní formát čtyřkoalice zrušili. Je třeba hledat formát nový," řekl k tomu lídr čtyřky Karel Kühnl. Odmítl ale odpovědět, zda zůstane v čele čtyřkoalice. O tom zřejmě v pátek rozhodne čtyřkoaliční politická rada.
ROBERT BLANDA, KAMIL HOUSKA, PRÁVO

obsah | Česká republika